Forumul asociatiei femeilor musulmane 'EL NUR' din Republica Moldova pentru femeile muslim din R. Moldova şi din toata lumea :) |
BİNE ATİ VENİT PE FORUMUL DESTİNAT EXCLUİV FEMEİLOR femeimusulmane.md!! Mevlid Kandili, 12-13 Ocak Pazar-Pazartesi
Üç Ayların Başlangıcı, 30 Nisan Çarşamba:::::::::Regâib Kandili, 01-02 Mayıs Perşembe-Cuma:::::::::Mi’râc Kandili, 25-26 Mayıs Pazar-Pazartesi:::::::::Berât Kandili, 12-13 Haziran Perşembe-Cuma::::::::Ramazân’ı Şerif Başlangıcı, 28 Haziran Cumartesi:::::::::Kadir Gecesi, 23-24 Temmuz Çarşamba-Perşembe:::::::::Ramazan Bayramı 1. Gün, 28 Temmuz Pazartesi::::::::::Ramazan Bayramı 2. Gün, 29 Temmuz Salı
Ramazan Bayramı::::::::::3. Gün, 30 Temmuz Çarşamba:::::::::Arefe, 03 Ekim Cuma
Kurban Bayramı:::::::::1. Gün, 04 Ekim Cumartesi::::::::Kurban Bayramı 2. Gün, 05 Ekim Pazar:::::::Kurban Bayramı 3. Gün, 06 Ekim Pazartesi::::::::Kurban Bayramı 4. Gün, 07 Ekim Salı:::::::::Hicrî Yılbaşı, 25 Ekim Cumartesi::::::::Aşûre Günü, 03 Kasım Pazartesi
|
Ultimele subiecte | » O porunca importanta: RugaciuneaSam Dec 27, 2014 3:53 pm Scris de Sevde» Probleme pe care un musulman trebuie så le evite:Sam Dec 27, 2014 3:46 pm Scris de Sevde» citatul zilei!Lun Dec 22, 2014 2:50 pm Scris de Kagome San» İnforatii despre haj si umre!!!Joi Iun 19, 2014 3:04 pm Scris de marianna» Cum ne rugam in Noaptea Beraat(noaptea iertarii)Joi Iun 12, 2014 10:03 am Scris de marianna» NOAPTEA DE BERAATSam Mai 31, 2014 1:07 am Scris de Selma Nuran» Bucataria turceasca! si nu numai!Mier Mai 21, 2014 6:36 am Scris de Selma Nuran» Rochii de mireasaLun Mai 19, 2014 7:06 am Scris de Kagome San» Modele de a purta hijabulLun Mai 19, 2014 6:58 am Scris de Kagome San» Calendar islamic 2014Joi Mai 15, 2014 7:12 am Scris de Selma Nuran» Falafel Chiftele de nautJoi Mai 15, 2014 7:11 am Scris de Selma Nuran» Legile forumului!!!!!!!!!!Joi Mai 15, 2014 7:09 am Scris de Selma Nuran» Postul(oruci). Tipurile de postLun Mar 24, 2014 2:23 am Scris de Selma Nuran» Ce simțim atunci când murim? Mier Mar 19, 2014 11:21 pm Scris de Selma Nuran» Citate de Dschalal ad-Din Muhammad Rumi mai numit si MevlanaMar Mar 18, 2014 2:03 am Scris de Sevde» femeia musulmana modernaLun Mar 03, 2014 10:05 am Scris de Selma Nuran» Care este motivul pentru care au fost creaţi oamenii?Vin Feb 21, 2014 10:23 pm Scris de Selma Nuran» Avem voie musulmanii sa sarbatoreasca Craciunul şi Anul nou? Hadisuri la aceasta tema.Sam Feb 01, 2014 12:09 pm Scris de Vizitator » Numerele in ArabaSam Feb 01, 2014 7:49 am Scris de Vizitator » FECIOARA MARIA,O FEMEIE EXEMPLARA (Allah fie multumit de ea) Lun Dec 23, 2013 2:20 pm Scris de Sevde |
Cine este conectat? | În total sunt 2 utilizatori conectați: 0 Înregistrați, 0 Invizibil și 2 Vizitatori
Nici unul
Recordul de utilizatori conectați a fost de 118, Lun Iul 31, 2017 6:57 pm
|
|
| Prima regula: Faptele sunt dupa intentii! | |
| | Autor | Mesaj |
---|
Selma Nuran Admin
anul convertirii : 2010 Data nasterii : 18/01/1987 Varsta : 37 Data de inscriere : 29/08/2010 Localizare : CHİŞİNAU Ocupatie : sotie şi mamica fericita elhamdullillah Stare de spirit : elhamdullillah Mesaje : 908
| Subiect: Prima regula: Faptele sunt dupa intentii! Joi Mai 19, 2011 7:44 am | |
| Aceasta este una dintre cele mai importante reguli de jurisprudenta islamica, este o regula generala care cuprinde mai multe reguli secundare. Prin aceasta regula gasim raspunsul multor intrebari care ne framanta, fara ca sa mai fie nevoie sa tocim carti sau siteuri.
Este o regula care are la baza hadisul profetului: 'Umar ibn al-Khattab (Allah sã-l aibã în mila Sa!) relata cã l-a auzit pe Trimisul lui Allah (pacea si binecuvântarea lui Allah fie asupra lui!) spunând:
Faptele trebuie cãlãuzite de intenţii si pentru fiecare persoanã (este pus deoparte) ceea ce îşi doreşte. Cel a cãrui pribegie este de dragul lui Allah şi al Trimisului lui Allah (este, de fapt, pentru Allah şi Trimisul Sãu), iar cel care pribegeşte pentru cele lumeşti, de aceasta va avea parte; şi cel ce pribegeşte de dragul unei femei, se însoarã cu ea şi astfel pribegia sa este pentru ţelul ce-l are în minte.
Daca rasfoim cu atentie paginile Coranului vom gasi multe versete care intaresc acest sens, dintre aceste versete:
Si cel ce trebuie sa pribegeasca pe calea lui Allah va afla ple pàmânt, in pofida dusmanului sau, multe [adaposturi] si bogatie. Si cel ce iese din casa sa , ca sa purceada catre Allah is Trimisul Sau , si apoi il va ajunge moartea,l rasplata lui se afla la Allah, caci Allah este Iertator si Indurator. ( Nisa 100)
Şi nu li s-a poruncit decât să-L adore pe Allah, cu credinţă curată şi statornică în religia Lui, să împlinească Rugăciunea şi să achite Dania. Şi aceasta este credinţa [comunităţii] celei drepte. (Beyyineh 5)
Nu este nimic bun in cea mai mare parte a vorbelor lor tainice, in afara acelora care poruncesc milostenia, fapta buna si impacarea intre oameni. Iar aceluia care face aceasta, cautand multumirea lui Allah, ii vom darui mare rasplata. (Nisa 114)
Allah nu vă cere socoteală pentru vorbele nechibzuite din jurămintele voastre, ci El vă cere socoteală pentru ceea ce inimile voastre au dobândit.Şi Allah este iertător şi Blând (Bakara 225)
Iar pilda acelora care cheltuiesc din averea lor [cu milostenie], in cautarea multumirii lui Allah si intariri sufletelor lor, este ca pilda unei gradini de pe o colina peste care vine o ploie abundenta si da roade de doua ori mai multe, iar daca nu vine peste ea ploaie [ii este de –ajuns] atunci numai o roureala. Alah este Cel care Vede ceeea ce faceti (Bakara 265)
Chemaţi-i după părinţii lor, căci astfel este mai cu dreptate faţă de Allah. Iar dacă nu-i cunoaşteţi pe părinţii lor, atunci socotiţi-i fraţi ai voştri întru credinţă şi aliaţi ai voştri! Şi nu este nici un păcat pentru ceea ce săvârşiţi voi din greşeală, ci numai pentru ceea ce inimile voastre săvârşesc cu bună ştiinţă. Allah este Iertător şi Îndurător. ( Ahzab 5)
Allah a fost mulţumit de dreptcredincioşi, când ei au făcut legământ cu tine [acolo] sub pom [să moară în lupta pentru cucerirea Mekkăi]. El a ştiut ce a fost în inimile lor şi a făcut să pogoare asupra lor liniştea şi i-a răsplătit pe ei cu biruinţă apropiată, ( Feth 18)
Când vin la tine, făţarnicii zic: “Mărturisim că tu eşti Trimisul lui Allah.” Însă Allah ştie că tu eşti Trimisul Său şi Allah mărturiseşte că făţarnicii sunt mincinoşi ( Munafiqin 1)
Şi eu nu vă spun că eu am comorile lui Allah si eu nu stiu nestiutul. Nici nu spun că eu sunt un înger si nici nu spun acelora pe care ochii voştri îi despretuiesc că Allah nu le va dărui lor bine. Allah stie mai bine ce se află în sufletele lor, iar eu aş fi, aşadar, dintre cei nelegiuiti!” (Hud 31)
Aşa cum găsim şi multe hadisuri care sprijină această regulă generală.
Este o relatare lungă în care profetul spune: Oamenii vor fi înviaţi după intenţiile lor.
Hadisul relatat de Saad Ibn Eby Wakkas în care profetul spune: Orice pomană pe care o oferi întru Allah este răsplătită, până şi bucăţica de mâncare pe care o pui în gura soţiei tale. (Relatat de Buhari)
Iar acestea nu sunt decât unele dintre relatările profetului, hadisurile care întăresc acest sens sunt mult mai multe decât cele menţionate aici.
Virtuţiile acestei regulii
Aşa cum am spus şi la început, această regulă are la baza hadisul profetului * Faptele trebuie călăuzite de intenţii. Acest hadis este foarte important pentru fiecare musulman, tocmai pentru a evidenţia această importanţă vedem ca mai mulţi dintre savanţi au menţionat virtuţile acestui hadis.
Ibn Abiydeh a spus: Între relatările profetului nu întâlnim un hadis mai general, mai bogat şi mai plin de foloase decât acest hadis. Eş Şafi’i, Ibn Hanbel, Ibn Mehdi, Ibn El Mediniy, Ebu Daud şi Darakutni au menţionat că acest hadis cuprinde o treime a ştiinţei. Ibn El Mehdi a precizat că acest hadis îl găsim în două treimi din capitolele ştiinţei. Iar Şafi’i a precizat că acest hadis este poarta a 70 de capitole de jurisprudenţă.
Unele aplicaţi ale acestei regulii
Importanţa acestor reguli se evidenţiază atunci când ne frământă unele întrebări la care nu găsim răspunsuri. Prin această regulă putem ajunge la un verdict fără să fie nevoie să cercetăm cărţile de jurisprudenţă, şi fără să mai fie nevoie să memorăm multe argumente.
1. Oare se strică abluţiunea dacă un bărbat atinge o femeie, şi invers?
Dacă studiem cu atenţie cărţile de jurisprudenţă islamică vom vedea mai multe păreri în această privinţă. Prima părere este opinia şcolii hanefite şi una dintre opiniile imamului Ahmed care spun: Atingerea femeii nu anulează abluţiunea. A doua părere este cea a imamului Şafi’i şi o altă părere de a imamului Ahmed conform căreia atingerea femeii anulează abluţiunea indiferent de modul *atingerii* A treia părere este cea a imamului Malik şi cea mai puternică relatare a imamului Ahmed, conform căreia, atingerea femei nu anulează abluţiunea decât dacă este o atingere însoţită de pofte, ( excitantă).
Dacă medităm cu atenţie vedem că această opinie ( cea din urmă) este întradevăr o opinie puternică şi logică, care are la bază această regulă. Verdictul s-a dat în funcţie de intenţia celui care a atins această femeie, sau invers. De aceea prim memorarea acestei regulii putem pune în aplicare verdicte fără să mai fie nevoie să memorăm argumentele relatate in hadisuri ţi versete Coranice.
sursa: islamul azi | |
| | | | Prima regula: Faptele sunt dupa intentii! | |
|
Subiecte similare | |
|
| Permisiunile acestui forum: | Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum
| |
| |
| |
|