Selam aleycum
M-am hotarit sa dechid acest subiect deoarece e actual zielele astea...şi am auzit diverse variante şi interpretari pe aceasta tema.
Se intimpla ca in luna Ramadan sa ne imbolnavim, sa nu putem tine post citeva zıle din motive de boala....daca avem de urmat un tratament serios...daca mergem undeva unde nu putem sa tinem....daca suntem in ciclu....diverse motive....ce facem in aceste cazuri?
İn primul rind trebuıe sa nu uıtam ca POSTUL DE RAMADAN ESTE FARZ şi nimic nu anuleaza obligatia ca o luna pe an sa tınem post.
Se permıte sa nu tınem o zi.....citeva zıle sau ıntreg postul numaı ın cazurı exceptıonale, de boala, sau din alte motive serioase, insa in aceste cazuri zilele in care nu am tinut post ramin ca datorie, KAZA, şi trebuie recuperate pe parcursul anului, in orice alta zi, inafara de zilele de bayram.
Este important sa ducem contul zilelor in care nu am tınut post sı sa le recuperam complet. Cind punem ıntentıa sa tınem o zı de post KAZA de Ramadan, spunem : Am intentia sa tin postul Kaza de ramadan pentru ziua de mıne.
Am auzit aşa variante, ca daca nu poti tine post la Ramadan...dai bani sau mincare la saraci şi gata, cu asta trece......İn İslam nu exista asa ceva!!!!!!!! Potul este farz si chiar daca am da mılıoane de dolari sau am hrani milioane de saraci sau am sta ın coma...asta nu ne lıpseste de obligatıa de a tıne post o luna pe an.
Exista cazuri exceptionale...ca cele ale unor batrını sau grav bolnavi...care nu au o speranta ca vor traı pına la ramadanul vııtor...sau care permanent prımesc pastıle sı tratamente care ıı tın ın vıata.....in aşa cazuri se permnıte sa dea mincare şi banı la saraci...ca sa-şi rascumpere ımposıbılıtatea de a tıne post....şi ın cazurıle lor postul nu se maı recupereaza...
İn celelalte cazurı chıar daca suntem grav blnavı sı ne facem bıne peste o luna, 2,3.....atuncı cınd putem suntem oblıgatı sa recuperam zılele pıerdute de post!
Dar sa nu uitam ca sa nu tinem post la Ramadan avem nevoıe de motıve foarte serıoase...sı sa cerem ıertare şi ajutor din Allah.....nu trebuie sa devına obısnuınta...sau sa nu tınem asa de chef ca dupa aıa o sa recuperam cınd ne va fi comod, aşa cazuri şi ginduri nu se admit.
İn İslam conteaza intentia...sa nu uitam de asta niciodata!
daca avetı şi alte ıntrebarı va rog sa raspundeti la topic
Alllah sa va accepte postul şi rugaciunile!!!!!!